Guacamole

Guacamole

Znacie ten stan, kiedy chciało by się coś zjeść, ale nie bardzo wiadomo co. Bo w sumie ani człowiek głodny ani wie czego mu trzeba do szczęścia. Warto wtedy mieć na podorędziu szczelnie zapakowane i najlepiej bardzo schowane nachosy. Schowane i zapakowane, żeby nie uległy tajemniczemu samo-zniknięciu, kiedy nie będziemy patrzeć. Ale same nachosy są smutne. Trzeba im zapewnić fajne towarzystwo. Najlepiej takie, które nie zrujnuje nam obwodu bioder i nie jest napakowana chemią wszelaką. Dlatego proponuję lekkie i zielone guacamole.

Występują:

  • Avocado, 3 mniejsze sztuki lub 2 większe. Nie powinny być zbyt dojrzałe, bo całość wyjdzie mączna i ciężka bez aromatu i lekkości
  • Limonka
  • Mały pomidor, choć większy też nie zaszkodzi
  • Mała ostra papryczka, albo pół papryczki
  • Czosnek, 2 ząbki powinny wystarczyć
  • Opcjonalnie kolendra zielona, maksymalnie 2 gałązki

składniki guacamole

Akcja:

Wyciskamy sok z limonki i wlewamy do miski do której wrzucamy pozostałe składniki. Czyli: obrane avocado, osobiście polecam przekroić na pół i wyjąć miąższ łyżeczką, czosnek także obrać i każdy ząbek przekroić na pół, choć to nie konieczne; konieczne jest pokrojenie na mniejsze kawałki pomidora i papryczkę. Konieczne jest pokrojenie kolendry, jeśli decydujemy się ją dodać.

Całość miksujemy na gładko i możemy od razu podawać. Na przykład do nachosów, ale równie dobrze będzie smakować do grzanek. Istnieją również inne sposoby na zjedzenie guacamole, zachęcam do ich odkrywania. Ja przekażę Wam jeden już w następnej notce z przepisem.

Guacamole

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *