Pomidorowa makrela wędzona

Kiedyś byłam na diecie. Chyba każda kobieta była na diecie, albo chociaż poważnie o tym myślała. Ja stosowałam South Beach. Z powodzeniem. Jednak po tygodniu twarogu z papryką, pogryzania ogórków i innej niskocukrowej prostej strawy zachciało mi się jedzenia. Szperałam w internecie w poszukiwaniu czegoś ciekawego, czegoś na co raczej bym się nie poważyła mając do dyspozycji wszystkie produkty jakie zwykle jadam. Udało się jednak znaleźć cheesecakesserniki, a w nim całą listę przepisów Soth Beach. Do kilku wracam czasami, a dzisiaj przedstawię Wam makrelę wędzoną w nowej odsłonie. Będzie pysznie, obiecuję.

*Chciałam podać Wam link do tego bloga, bo było tam naprawdę sporo fajnych przepisów, niestety blog zniknął, a z min przepisy. Niedobrze, przyznam, że nie mam ich zapisanych w innej formie, nawet tych ulubionych. Znowu będę odtwarzać jedzenie „na smak”.

Występują:

  • Makrela wędzona. Jedna średnia makrela do 3 duże porcje lub 4 nieco mniejsze
  • Cebula, jedna biała i jedna czerwona. Mogą być też dwie cebule tego samego koloru
  • Puszka pomidorów, najlepiej pokrojonych, bez przypraw
  • Masło, może być klarowane, ale moim zdaniem zwykłe daje tutaj więcej smaku
  • Przyprawy do smaku. Bez soli, bo słonośc nadaje nam makrela, ale pieprz, zioła prowansalskie czy dalmatyńskie albo zielona czubrica są mile widziane
  • Koncentrat pomidorowy, opcjonalnie, jeśli nasza rybka będzie wyglądać blado

Akcja:

Rybę trzeba pozbawić ości. Jednocześnie staramy się uzyskać jak największe kawałki mięsa. Dzięki temu będziemy mieć ładną strukturę dania, a nie pulpę.
Cebulę kroimy w piórka i dusimy na maśle, na końcu delikatnie rumienimy. Dodajemy makrelę, pomidory i zioła. Delikatnie mieszamy by ryba nam się nie rozpadła. Zostawiamy na małym ogniu na ok 5 min by wszystkie smaki ładnie się połączyły.
Podajemy z soczewicą lub kaszą.

moakrela w pomidorach

Zjeść trzeba wszystsko od razu. Ta potrawa źle znosi odgrzewanie, a na zimno jest…zimna i bezpłciowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *