Pierś z kaczki, podstawy

Czy też macie w domu kogoś kto bardzo nie lubi tego za czym wy sami przepadacie? Pisząc to myślałam oczywiście o jedzeniu, ale można tą kwestię spokojnie rozciągnąć na inne sfery życia.
Czasem to bardzo utrudnia życie, ale czasem sprawia, że to co lubimy staje się jeszcze lepsze i fajniejsze. W naszych oczach oczywiście… Pewnie dlatego śledzie są dla mnie tak świąteczne, a kaczka tak smakowita i wyjątkowa. Jest jeszcze duszona z jabłkami wątróbka, której ku memu smutkowi, moja większa połowa już całkowicie nie toleruje. Żeberka, flaczki, a nawet brokuły i pewnie coś jeszcze bu się znalazło. Jednak jedzenie każdego z tych produktów jest dzięki temu dla mnie bardzo wyjątkowe.

Niestety jest też druga strona medalu. Jak coś robimy tak rzadko, nie pamiętamy jak to zrobić, by uzyskać pełnię smaków. Dlatego tutaj nie ma co unosić się dumą, trzeba znaleźć przepis, który najbardziej nam odpowiada i się go trzymać.

Mam nadzieję, że dzisiejszy przepis będzie dla Was właśnie takim podstawowym, od którego wszystko się zaczyna. A żeby wzmocnić przekaz, posłużę się filmem instruktażowym Gordona Ramsaya. Po prostu jest tam według mnie wszystko co trzeba wiedzieć o przyrządzaniu piersi kaczki – sama akcja. Pod linkiem do filmu krótka instrukcja po polsku.

Występują:

  • Pierś z kaczki
  • Sól i pieprz

Akcja:

How to Cook Perfect Duck Breast – Gordon Ramsay

Po krótce; solimy, pieprzymy i kładziemy pierś na ZIMNĄ patelnię skórą do dołu. Ogień najpierw mały, po kilku minutach podkręcamy na średni i smażymy aż do wytopienia tłuszczu spod skóry.
Jeśli macie patelnię jak Gordon Ramsay, możecie wszystko wstawić do gorącego piekarnika. Jeśli nie zagrzejcie w piekarniku jakąś małą brytfankę (ja używałam keksówki). Podpiekamy w 200 stopniach przez około 6 – 10 minut.
Czas na jaki zostawiamy mięso w piekarniku zależy tylko od Waszych preferencji. Jeśli lubicie aby wasza pierś była różowa w środku, lepiej wyciągnijcie wszystko po 5 – 6 minutach. Jeśli macie większe kawałki, można spokojnie poczekać 8 minut.
Po wyciągnięciu odwracamy piersi skórą do góry i pozwalamy odpocząć. 4 minuty powinny wystarczyć.

Pierś z kaczki - tylko sól i pieprz

Pierś z kaczki – wersja podstawowa

Piersi z kaczki można podawać całe, jako jedną porcję dla jednej osoby. Można też pokroić w plastry tuż przed podaniem (w takim wypadku bardzo ważne jest by mięso miało chwilę poza piekarnikiem, inaczej po przekrojeniu wycieka wszystkie soki i będzie suche).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *