Mango de-serkowe

Zakupy to bardzo podstępny proces. Niby chcemy skończyć jak najszybciej. Niby mamy listę zakupów. Mamy nawet mocne postanowienie zakupów rozsądnych i przemyślanych. Tylko przy kasie okazuje się, że mamy w naszym wózku przynajmniej kilka artykułów z kategorii: nie wiem jak to się tutaj znalazło, ale skoro już jest; nie wiem co to jest i chcę się koniecznie dowiedzieć; to będzie idealnie pasować do jutrzejszego obiadu; to miało być coś innego, chyba z półki obok; no, promocja była…. i tak dalej. Oczywiście jest osobna kategoria nieplanowanych zakupów – coś mnie napadło! I tak mnie napadło mango. Nie powiem, żebym się nie spodziewała. Ten owoc, który aromatem kojarzy mi się nieco z lasem i świetnie pasuje do sushi, po prostu sam chciał bym się nim zajęła. Ja jednak długo unosiłam się honorem. No bo jak to tak? Sushi póki co nie będzie, a innego pomysłu ciągle nie miałam. Oczywiście można zjeść mango ot tak, po prostu jak owoc. Ale ja chciałam więcej.

W końcu mango napadło mnie podwójnie. Zaatakowało z południowej flanki promocją, a z północnej faktem, że musiałam udać się do sąsiedniej półki po cytrusy. I tak mango w ilości sztuk trzech rozgościło się w moim zakupowym koszyku. W domu położone na blacie wyglądały na nieco obrażone z powodu ciągłego braku idei co z nimi zrobić. W końcu tryumfalnie wydobyłam z szuflady mikser, a z lodówki serek homogenizowany…

Składniki:

  • 1 mango na jedną osobę, jeśli mamy więcej niż jedna sztukę, polecam wybrać owoce o różnym stopniu dojrzałości
  • serek homogenizowany naturalny, około 100 g na osobę, ale wiadomo, że można po swojemu dobrać proporcje
  • wanilia, cukier lub miód
  • jogurt lub śmietanka

Akcja:

Mango obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i miksujemy na gładką masę. Na gładką masę mangową, bo całkowicie gładka chyba nie będzie.

Serek homogenizowany doprawiamy wanilią (jeśli macie laskę wanilii, to wrzucamy te malutkie czarne nasionka ze środka laski) i miodem lub cukrem. Wybór substancji słodzącej – lub jej brak – pozostawiam Wam. Jednak jeśli słodzimy, nie dodajemy więcej niż łyżeczka na osobę.

Następnie bardzo dokładnie mieszamy. Wersja dla osób z siłą w rękach, mieszamy trzepaczką. Wersja dla całej reszty (w tym dla mnie), miksujemy na gładką masę. Jeśli mamy gęsty serek można dodać nieco śmietanki lub jogurtu. Są jednak serki homogenizowane, które nie będą wymagały tego zabiegu.

Kiedy mamy już gotowy serek i mango, wybieramy niskie szklaneczki lub niewielkie miseczki i nakładamy masę serkową. Następnie dopełniamy mango. Można pobawić się jedzeniem i na przykład ułożyć kilka warstw serka i mango. Jednak Mango będzie dosyć płynne, zatem chcąc uzyskać równe i drobne paski musielibyśmy użyć żelatyny. W tej wersji jej nie ma, miało być łatwo i szybko.

Szybki deser z mango

Szybki deser z mango.

Jedna odpowiedź do “Mango de-serkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *